September er lig med surdejsseptember! Her kan du med rette bage masser af saftigt og lækkert surdejsbrød til dine gæster - og selvfølgelig arbejde på at gøre dine bage-skills helt perfekte.

 

Hvad er surdej?

Surdej har traditionelt set været en klump dej fra den foregående bagning, hvori mælkesyrebakterier og surdejsgær er blevet opformeret under opbevaringen til næste bagning. Mælkesyrebakterierne og surdejsgæren stammer oprindeligt fra melet, hvor de findes i meget lille mængde; men under de rette betingelser kan de formere sig og blive de dominerende mikroorganismer. På bagedagen blev surdejen blandet med mel, salt og vand til fremstilling af brøddejen, og herfra blev der taget en ny klump surdej fra til næste bagning.

Da surdejsbrød indeholder en levende kultur (i modsætning til tør gær), laves det fra en 'starter', der er gemt fra en tidligere portion og efterladt til at fermentere. Starteren skal 'fodres' med mel og vandes hver uge. Den kan blot efterlades ved stuetemperatur for at vokse, indtil den er klar til at blive brugt igen i en ny brøddej.

 

Surdejens historie

Vidste du, at siden 1500 f.Kr. nød de gamle egyptere surdejsbrød? Faktisk var det den eneste form for "hævet" brød, der var muligt at lave på den tid, indtil kommerciel gær blev tilgængelig for et par hundrede år siden.

I 1849, under Californiens guldfeber, blev surdejsbrød en fast bestanddel i området omkring San Francisco. Minearbejdere kunne lide det, fordi det var holdbart, og brødet blev meget populært i den nyetablerede stat.

Hvert september siden 2013 har været kendt som surdejsseptember. Selv om denne måned måske kun har en meget kort historie indtil videre, er den bestemt vokset i popularitet i de få år, den har eksisteret. I Danmark voksede surdejsfeberen for alvor i 2020 under corona-pandemien, hvor danskerne har masser af tid derhjemme, og den blev i manges tilfælde brugt på at eksperimentere med surdej. Mange gav sågar deres surdej et navn såsom GÆRda, Preben og Maude.

Har din surdej et navn?

 

Sådan fejrer du Surdejsmåneden

Det betyder ikke noget, om du allerede er super erfaren i at bage surdej, eller om du aldrig har forsøgt at bage noget slags brød før - der vil være masser af ting, du kan gøre for at deltage i surdejsmåneden! 

 

 

Flere events

Se alle events >
X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.